maciekburdzy@gmail.com

Zduńskie opowieści to serwis o kaflach, piecach i kominkach. Przedstawia dawne urządzenia grzewcze. Pokazuje zdjęcia, ciekawostki historyczne, rysunki, własne i cudze artykuły oraz odkrycia i wspomnienia. Zawiera i informuje o wydarzeniach z branży zduńskiej oraz wystawach muzealnych. Wywołuje uczucia od melancholii po uśmiech. Buduje zamiłowanie do dawnych rzeczy, które przeminęły oraz promuje kulturę ognia.

O piecu kuchennym i pokojowym…

Tekst pochodzi z publikacji  „NASZ DOM. Poradnik praktyczny, gospodarczo-społeczny dla kobiety polskiej” pod redakcją Lucyny Kotarbińskiej, Warszawa 1912

p0163.bmp

Piec kuchenny stać powinien niedaleko okna, tak, aby światło padało z lewej strony, odsunięty od ściany na 1/ 2 – 1 metra, aby ze wszystkich stron był wolny dostęp. Piece kuchenne bywają rozmaitej konstrukcyi, opalane węglem lub drzewem, ogrzewane spirytusem lub gazem. Aby mało węgla wypalać w kuchni, należy palenisko robić wysoko, pod samą blachą. Węgle przechowywać należy w skrzyni zamykanej; unika się tym sposobem nieporządku i pyłu, który łatwo osiada na jasnych sprzętach i na naczyniach kuchennych. Również do zbierania popiołu, powinien porządny dom posiadać kubeł blaszany, szczelnie zamykany.

Ze względu na nadzwyczajną czystość i wygodę w przyrządzaniu pokarmów, oraz łatwość w opalaniu i regulowaniu ciepłoty, ze wszech miar na polecenie zasługują kuchenki gazowe. Są one rozmaitej konstrukcyi i wielkości, począwszy od płyty 2 i 4 fajerkowej, dającej się umieścić na każdym stoliku lub na kuchni węglowej,-aż do kuchenek z rożnem i rusztem, stanowiących mebelki estetyczne i odpowiadające wszelkim najwybredniejszym wymaganiom nowoczesnym. Ostatni wyraz techniki w gospodarstwie domowem, jest piecyk gazowy z termometrem, przy którym można dowolnie regulować stopień ciepła, odmienny przy różnych gatunkach ciasta. W celu odświeżania powietrza, powinien być w oknie w kuchni oberluft otwierany mechanicznie, oraz wentylator.

Piece powinny być szczelne, kaflowe, ściany pieców ze złych przewodników ciepła. Temperatura mieszkania powinna być równomierną, to jest mozliwie jednakową we wszystkich miejscach pomieszczenia. Temperatura w mieszkaniu nie powinna przekraczać 14° do I5° R., w pokojach zaś sypialnych- 12° do 13° R., osoby starsze i dzieci potrzebują w ogóle wyższej temperatury, anizeli osoby w wieku średnim. Powietrze zbyt ciepłe powoduje rozdelikatnienie skóry, sprzyjające zaziębieniu przy wyjściu na chłodniejsze powietrze; zbyt zimne powietrze w mieszkaniu staje się przyczyną kataru, kaszlu, zapaleń gardła i t. d.

Piece kaflowe zachowują ciepło przez czas dłuzszy, ogrzewają powietrze pokojowe dość równomiernie choć wolno, a możność regulowania ciepła mieszkania jest nieznaczna. Nie należy uzywać piecyków żelaznych, ogrzewają bowiem wprawdzie szybko powietrze, ale nader nierównomiernie, stygną również bardzo szybko, pył zaś osiadający na rozpalonych ścianach pieca zostaje zwęglony, wydzielając przykrą woń spalenizny.

13 Czerników kuchnia

trzon kuchenny w pałacu w Czernikowie (woj. zachodniopomorskie) fot. M. Burdzy

 

Planujesz kominek, piec lub kuchnię kaflową? Marzysz o piecu chlebowym lub do pizzy?

Skorzystaj z naszej oferty:

+48 504 481 668, maciekburdzy@gmail.com, kaflarnia-zduny.pl.

Świadczymy usługi na terenie całej Polski.

Wybrane artykuł