Piece w ogrodzie. Instrukcje budowy pieców kamiennych i glinianych
Piece w ogrodzie. Instrukcje budowy pieców kamiennych i glinianych
Claudia Lorenz-Ladener
KOS Katowice 2013
Interesująca publikacja dzięki której można poznać budowę oraz historię, tradycje i metody wypieku chleba w najbardziej naturalny sposób. W książce omówiono piece, służące także do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, deserów, warzyw, zapiekanek, pizzy, a nawet mięs. Pozycja została wzbogacona o kilkanaście oryginalnych i tradycyjnych przepisów dla „domowego” piekarza. Ponadto, dzięki szczegółowym instrukcjom, każda „złota rączka” może samemu, krok po kroku zbudować piec piekarski. Znaleźć tu można opisy począwszy od od prostego małego pieca z gliny, przez piec ogrodowy, a skończywszy na murowanym piecu piekarskim w domu. W książce uwzględniono materiały budowlane dostępne na polskim rynku. Pozycja godna polecenia.