maciekburdzy@gmail.com

Zduńskie opowieści to serwis o kaflach, piecach i kominkach. Przedstawia dawne urządzenia grzewcze. Pokazuje zdjęcia, ciekawostki historyczne, rysunki, własne i cudze artykuły oraz odkrycia i wspomnienia. Zawiera i informuje o wydarzeniach z branży zduńskiej oraz wystawach muzealnych. Wywołuje uczucia od melancholii po uśmiech. Buduje zamiłowanie do dawnych rzeczy, które przeminęły oraz promuje kulturę ognia.

Zdun – każdy kafel bierze w rękę – Marek Graban

Ciekawy wywiad ze zdunem z 2008 roku :

Erik_Hugo_Tryggelin._Kakelugn_för_Rörstrand_1896.

Autor : Dariusz Brzostek

Przyznam się, że nie mam w domu żadnego pieca – mówi Marek Graban, mistrz zduński. Na czym polega praca zduna?

Za to ładny piec mam na działce. To taki typowy piec, jeszcze z siedzeniem z boku, wykonany z kafli. Teraz przymierzam się do zbudowania drugiego. Będzie też piec w kuchni do gotowania. Dawniej był nazywany trzonem kuchennym. Obiecuję też sobie, że jak postawię nowy dom, to na pewno będą piece. I to mojej roboty.Ojciec nie chciałMiałem to szczęście, że mój tato był zdunem. Jako chłopak jeździłem po szkole patrzeć, jak pracuje. Pamiętam, że jak miałem 12 lat, to już wiedziałem, że to jest to, co chciałbym robić. Tak mnie to „coś” wciągnęło do zduństwa. Nie mogłem się nadziwić, że można tak coś niemal z niczego zrobić. Trochę gliny, kilka kafelków i stoi ładny piec, który każdy chciał mieć w domu. Początkowo ojciec nie chciał mnie uczyć swojego fachu. Uważał, że to bardzo ciężka praca i powinienem znaleźć sobie inne zajęcie. Ale się uparłem. Wtedy tata postawił jeden warunek: musiałem skończyć szkołę zawodową. Wybrałem najbliższą i uczyłem się na mechanika samochodowego. Pamiętam, jak przybiegłem po skończeniu szkoły ze świadectwem. Ja dotrzymałem umowy, ale tata wciąż nie chciał mnie uczyć. Dopiero mama wstawiła się za mną. Przypomniała ojcu naszą umowę. Wtedy wreszcie się zgodził. Trzy lata uczyłem się pod okiem ojca na czeladnika, dwa lata później zostałem mistrzem. I dopiero wówczas tata pozwolił mi samemu stawiać piece.

Planujesz kominek, piec lub kuchnię kaflową? Marzysz o piecu chlebowym lub do pizzy?

Skorzystaj z naszej oferty:

+48 504 481 668, maciekburdzy@gmail.com, kaflarnia-zduny.pl.

Świadczymy usługi na terenie całej Polski.

Wybrane artykuł