maciekburdzy@gmail.com

Zduńskie opowieści to serwis o kaflach, piecach i kominkach. Przedstawia dawne urządzenia grzewcze. Pokazuje zdjęcia, ciekawostki historyczne, rysunki, własne i cudze artykuły oraz odkrycia i wspomnienia. Zawiera i informuje o wydarzeniach z branży zduńskiej oraz wystawach muzealnych. Wywołuje uczucia od melancholii po uśmiech. Buduje zamiłowanie do dawnych rzeczy, które przeminęły oraz promuje kulturę ognia.

Jak sprzątać w kuchni… porady z 1912 roku

Posted On 17 lip 2014
Comment: Off

Tekst pochodzi z publikacji  „NASZ DOM. Poradnik praktyczny, gospodarczo-społeczny dla kobiety polskiej” pod redakcją Lucyny Kotarbińskiej, Warszawa 1912

AN 1932_9 s.18l

KUCHENNE PORZĄDKI. W kuchni powinna zawsze być glina, do mycia stołów i naczyń. Nasmarować stół gliną i pozostawić go przez jakiś czas a potem zmyć szczotką ciepłą wodą. Drzewo będzie białe a tłuste plamy znikną bez śladu. Do mycia rondli, garnków i t. p. brać także glinę. Rondel-bez skrobania, nalać wodą, włożyć kawałek gliny i zagotować: tłuszcz i przywarte do rondla szczątki potraw, odejdą, szorowanie pójdzie prędko i łatwo, bez niszczenia naczyń.

PRZY MYCIU WSZYSTKICH STATKÓW użytych do gotowania, przyjąć tę samą zasadę: ponalewać do każdego wody z gliną, mydłem lub ługiem, postawić n ł blasze, a gdy się zagotuje. dopiero wtedy myć bez skrobania, które rysuje i niszczy. Łyżki drewniane włożyć do garnka napełnionego wodą z gliną, z mydłem lub sodą, a po wyjęciu, wyszorować zwyczajnym piaskiem, który nietylko czyści, ale wygładza drzewo. Deski od mięsa, stolnice i t. p. najlepiej szorować piaskiem, dodając dla odtłuszczenia trochę wody z gliną albo ługiem. Blachę od komina, po skończonem gotowaniu, wyszorować co dzień wodą z mydłem a potem wytrzeć zmoczonym papierem i popiołem. Najlepszy do tego jest popiół z węgla kamiennego, bo jako ostry, nie tylko czyści, lecz poleruje. Blacha co dzień wyszorowana, przy rozgrzaniu nie wydaje swędu. Piecyk, jego dno i ściany-trzeba raz na tydzień oczyścić w taki sam sposób.

W kuchni powinna panować idealna czystość wszystkich statków i sprzętów kuchennych, od tego bowiem zalezy nasze zdrowie. Słuzba nie powinna sypiać w kuchni. Suszenie bielizny, pieluszek dziecięcych nie powinno pod zadnym pozorem odbywać się w pokoju, zwiększa to bowiem wilgoć mieszkania. Nie dość na tem, by mieszkanie na pozór czysto wyglądało, ale trzeba by było rzeczywiście czyste, równie jak człowiek nie powinien dbać tylko o czystość wierzchniego ubrania, lecz i bielizny i ciała swego. Dla tego przy kazdym mieszkaniu powinna znajdować się łazienka i przynajmniej raz na tydzień kąpać się nalezy.

 

About the Author