Previous Story
Kaflarnia Wiktora Polaka w Nowym Targu
Posted On 28 paź 2013
Comment: Off
Tag: blumenfeld, budowa pieca, budowa pieców, fabryka kafli, historia kominków, historia ogrzewania, historia zduństwa, kachelfabrik, kacheln, kachelofenfabrik, kaflARNIA, kaflarnia nowy targ, kaflarnia polak, kafle, kafle hand made, kafle kominkowe, kafle piecowe, kafle polak, kominek akumulacyjny, kominki, kominki szczecin, korona piecowa, kuchnia kaflowa, kuchnia węglowa, manufaktura ceramiczna, meissen, museum velten, ofenfabrik, pałace zachodniopomorskie, piec chlebowy, piec do pizzy, piec kaflowy, piec piekarniczy, piece kaflowe, piecokominek, pieczenie chleba, przestawianie pieca, przestawianie pieców, renowacja kafli, renowacja pieców, schmid und lehmann, secesja szczecin, stare kafle, stettin, sygnatury, szczecin, teichert, usługi zduńskie, velten, wiktor polak, wkłady kominkowe, zdun, zdun poznań, zdun szczecin, zdun wrocław
Polskie Tatry to nie tylko góry i oscypki. To także interesująca kaflarnia zlokalizowana w Nowym Targu a należąca do Wiktora Polaka, dawnego kierowcy rajdowego i mistrza Polski z 1984 roku w klasie A1600. Kaflarnia została założona przez dziadka obecnego właściciela, inż. Edwarda Polaka w 1931 roku. Do dziś produkowane są w niej wyjątkowe kafle piecowe i kominkowe. Technologia od czasu powstania manufaktury pozostała bez zmian. Jak czytamy na stronie internetowej producenta : Wyrób formowany jest ręcznie, wygniatany na gipsowych starych formach, z plastycznej, ogniotrwałej gliny (z kopalni w Bolesławcu). Suszony jest na drewnianych łatach w warunkach naturalnych przez okres ok. 2 tygodni. Polewa (glazura) nakładana jest poprzez zamaczanie lub polewanie z garnka.Wyroby wypalane są w piecu opalanym drewnem. Cykl wypału trwa 7-9 dni. Kaflarnia oferuje oryginalne wzory i desenie kafli.
Strona internetowa producenta : http://www.kaflarnia.pl/kaflarnia.html
Kilka zdjęć przedstawiających proces produkcji kafli oraz wybrane produkty:


















Planujesz kominek, piec lub kuchnię kaflową? Marzysz o piecu chlebowym lub do pizzy?
Skorzystaj z naszej oferty:
+48 504 481 668, maciekburdzy@gmail.com, kaflarnia-zduny.pl.
Świadczymy usługi na terenie całej Polski.