maciekburdzy@gmail.com

Zduńskie opowieści to serwis o kaflach, piecach i kominkach. Przedstawia dawne urządzenia grzewcze. Pokazuje zdjęcia, ciekawostki historyczne, rysunki, własne i cudze artykuły oraz odkrycia i wspomnienia. Zawiera i informuje o wydarzeniach z branży zduńskiej oraz wystawach muzealnych. Wywołuje uczucia od melancholii po uśmiech. Buduje zamiłowanie do dawnych rzeczy, które przeminęły oraz promuje kulturę ognia.

Piec trocinowy

Dodane: 26 Mar 2014
Komentarzy: Off

To prosta konstrukcja – komora z luźno ułożonych cegieł, lub po prostu beczka wyłożona cegłami. Mój jest nieco bardziej zaawansowany – ma ruszt stalowy i wlot powietrza przy dnie – lepsze spalanie materiału opałowego.

02

A są nimi tytułowe trociny, małe gałązki, szczapki drewna. Komorę wypełnia się mieszaniną materiału opałowego, soli metali (np. chlorek żelaza, siarczan miedzi) i … naczyń luźno poukładanych – taki trocinowo-ceramiczno-chemiczny kogel-mogel. Po załadowaniu komory rozpala się niewielkie ognisko na szczycie i po pojawieniu się żaru przykrywa np. arkuszem blachy, pozostawiając kilku centymetrową szparę.

03

Przez kilka, kilkanaście godzin wypala się cały materiał opałowy, następują reakcje chemiczne soli z ceramiką, miejscowe redukcje i w efekcie powstaje jedyna w swoim rodzaju, malarska powierzchnia naczyń.
Przy tej technice zdobienia – bo to jest raczej celem takiego wypalania, a nie samo utwardzenie gliny – dobrze sprawdzają się proste formy, które współgrają z malarskością powierzchni. Naczynia poleruję jeszcze w czasie toczenia, przed biskwitowaniem, a po wyjęciu z pieca i oczyszczeniu dodatkowo nacieram woskiem/pastą – najbardziej lubię satynowy połysk.

04 05 06 07 08

Grzegorz Ośródka www.ogama.pl

 

Planujesz kominek, piec lub kuchnię kaflową? Marzysz o piecu chlebowym lub do pizzy?

Skorzystaj z naszej oferty:

+48 504 481 668, maciekburdzy@gmail.com, kaflarnia-zduny.pl.

Świadczymy usługi na terenie całej Polski.