Piece w ogrodzie. Instrukcje budowy pieców kamiennych i glinianych

Claudia Lorenz-Ladener
KOS Katowice 2013

Drzewne_piece_170x240.indd

Interesująca publikacja dzięki której można poznać budowę oraz historię, tradycje i metody wypieku chleba w najbardziej naturalny sposób. W książce omówiono piece, służące także do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, deserów, warzyw, zapiekanek, pizzy, a nawet mięs. Pozycja została wzbogacona o kilkanaście oryginalnych i tradycyjnych przepisów dla „domowego” piekarza. Ponadto, dzięki szczegółowym instrukcjom, każda „złota rączka”  może samemu, krok po kroku zbudować piec piekarski. Znaleźć tu można opisy począwszy od od prostego małego pieca z gliny, przez piec ogrodowy, a skończywszy na murowanym piecu piekarskim w domu. W książce uwzględniono  materiały budowlane dostępne na polskim rynku. Pozycja godna polecenia.