maciekburdzy@gmail.com

Zduńskie opowieści to serwis o kaflach, piecach i kominkach. Przedstawia dawne urządzenia grzewcze. Pokazuje zdjęcia, ciekawostki historyczne, rysunki, własne i cudze artykuły oraz odkrycia i wspomnienia. Zawiera i informuje o wydarzeniach z branży zduńskiej oraz wystawach muzealnych. Wywołuje uczucia od melancholii po uśmiech. Buduje zamiłowanie do dawnych rzeczy, które przeminęły oraz promuje kulturę ognia.

Pit firing

Dodane: 02 Kwi 2014
Komentarzy: Off

01

Opisany poprzednio piec trocinowy to “udoskonalony” sposób jeszcze prostszego wypalania ceramiki – wypału w dole. Tu za komorę pieca robi jama w ziemi wypełniona jak w piecu trocinowym luźno ułożonymi naczyniami, trocinami, gałęziami, szczapami drewna z dodatkiem soli metali. Jako że jest to “prymitywniejszy” sposób, można użyć naczyń surowych – wysuszonych, niebiskwitowanych (polerowanie pozostaje wskazane). Grozi to co prawda większą ilością popękań, ale daje bardziej  “mroczne” efekty (żeby zmniejszyć ryzyko uszkodzeń lepiej używać glin z większą ilością szamotu i bardziej odpornych na szok termiczny). Nie zawsze uzyskuje się temperatury na tyle wysokie by zmienić glinę w ceramikę, naczynia zatem są kruche i mocno nasiąkliwe. Glina, dół, trociny i miłej zabawy…

Grzegorz Ośródka ogama.pl

 

Planujesz kominek, piec lub kuchnię kaflową? Marzysz o piecu chlebowym lub do pizzy?

Skorzystaj z naszej oferty:

+48 504 481 668, maciekburdzy@gmail.com, kaflarnia-zduny.pl.

Świadczymy usługi na terenie całej Polski.

Wybrane artykuł