Previous Story
Piece Szrajbera
Posted On 02 gru 2014
Comment: Off
Piece Szrajbera sp. z o.o.
Warszawa, woj. mazowieckie

Firma Karola Szrajbera, była w latach 20. i 30. XX wieku, bardzo prężnym i znanym przedsiębiorstwem branży zduńskiej. W początkowym okresie, funkcjonowaław Warszawie, przy ul. Grójeckiej 33 (potem 35), pod szyldem Karol Szrajber sp. z o.o. W drugiej połowie lat 30. XX wieku, nie wiedząc czemu, spółka ta, została postawiona w stan upadłości a K. Szrajber, założył prawdopodobnie nowy podmiot gospodarczy, pod szyldem Piece Szrajbera sp. z o.o., której siedziba była przy ul. Brackiej 11, a fabryka przy ul. Srebrnej 16, w Warszawie. Przedsiębiorstwo K. Szrajbera, wsławiło się opatentowanymi piecami, które produkowano w ilościach hurtowych, z przeznaczeniem do ogrzewania obiektów użyteczności publicznej. W jednej z reklam czytamy: Dobrze grzeją „PIECE SZRAJBERA” gdyż ich cechą istotną są KAFLE STALOWE: nie pękają, są trwale znitowane i nie tworzą szpar na spojeniach. Umożliwiają silne umocowanie drzwiczek piecowych, których obluźnienie jest zawsze początkiem ruiny pieca. Zapewniają piecom długoletnią trwałość, ponieważ opanowują znakomicie nacisk rozszerzającego się od ognia masywnego wnętrza pieca z cegły. Są higieniczne, ponieważ otaczają ściany pieca trwałą hermetyczną powłoką nieprzenikliwą dla powietrza, gazów, dymu itp. Potęgują dwukrotnie efekt ogrzewniczy pieca, dzięki doskonałemu przewodnictwu ciepła. Umożliwiają zastosowanie masywnego wnętrza z cegły o dwukrotnie grubszych ścianach, niż przy piecach ze zwykłych kafli, co potęguje dwukrotnie pojemność cieplną pieców. Otaczają grube ściany pieca nie rozgrzewają się więcej od zwykłych kafli. Nie ustępują pod względem estetycznym innym kaflom, bo posiadają powierzchnię glazurowaną. Zapewniają piecom „SZRAJBERA” najwyższą sprawność przetwarzania wartości kalorycznej opału na ciepło użyteczne w ilości 89,5 % w/g oficjalnych pomiarów, niespotykaną dotąd w żadnych innych piecach. Pozwalają na znaczne zmniejszenie wymiarów pieców „SZRAJBERA” w porównaniu do pieców ze zwykłych kafli, dzięki ich dwukrotnie większej pojemności cieplnej, efektowi ogrzewania i najwyższej sprawności. Są idealnym materiałem do budowy pieców i kuchen tanich w zakupie i konserwacji, oraz niezwykle ekonomicznych, w spożyciu opału. Usuwają radykalnie znane i dotkliwe wady pieców kaflowych, oraz potrzebę częstego ich remontu, co pozwala na udzielenie pełnej gwarancji firmowej za trwałość i sprawność pieców „SZRAJBERA”. K. Szrajber był autorem książki „Nowoczesne Piece Mieszkaniowe”. Przeżył wojnę, lecz reaktywacja firmy nigdy nie nastąpiła. W lutym 1948 roku, opatentował piec na paliwo stałe lub kocioł do lokalnego centralnego ogrzewania. W 1951 roku, był pracownikiem naukowym Instytutu Techniki Budowlanej. Wtedy też, PWT ponownie opublikowało rozszerzone do 392 stron Nowoczesne Piece Mieszkaniowe. O późniejszych losach K. Szrajbera brak informacji.